„Karol Kania i Synowie” Sp. z o.o.

Ponad 50 lat doświadczenia w branży

Jesteśmy największą w Polsce oraz jedną z największych na świecie wytwórnią podłoża pod uprawę pieczarek. Historia oparta na klikudziesięcioletnim doświadczeniu oraz ciągły rozwój we wszystkich obszarach naszej działalności, pozwalają nam na produkcję i sprzedaż wysokiej jakości podłoża pod uprawę pieczarek. Kładziemy duży nacisk na rozwój umiejętności naszych pracowników, unowocześnianie parku maszynowego oraz doskonalenie produkcji tak, aby być konkurencyjnym na rynku i wytwarzać podłoże najlepsze na świecie.

Dziś jesteśmy prężnie działającą spółką rodzinną, która dysponuje trzema profesjonalnymi zakładami produkcyjnymi w województwach śląskim (Piasek), opolskim (Pawłowiczki) oraz lubelskim (Dębowa Kłoda), a liczba zadowolonych odbiorców naszego podłoża wciąż rośnie.

 

Przygotuj się na wielki plon!

o nas 9 

Kalendarium

1967  -  Powstanie pierwszej pieczarkarni Karola Kani

1988  -  Powstanie pierwszej profesjonalnej wytwórni podłoża pod uprawę pieczarek w Piasku

1993  -  Rozpoczęcie produkcji podłoża pasteryzowanego w masie (z przerośniętą grzybnią)

1994  -  Powstanie drugiego zakładu produkcyjnego w Pawłowiczkach

2009  -  Powstanie trzeciego zakładu produkcyjnego w Dębowej Kłodzie

2011  -  Otwarcie fabryki peletu ze słomy w Pawłowiczkach

Historia firmy opowiedziana przez jej założyciela

Zaczęło się tak…

W szkole podstawowej, wspólnie z nauczycielką, mieliśmy przeprowadzić doświadczenie, którego celem było wyhodowanie pieczarek. Dla potrzeb realizacji tego eksperymentu, przyniosłem do szkoły obornik koński. I tak to właśnie pierwsze pieczarki wyrosły w skrzynkach umieszczonych pod szkolnymi schodami. 

Po latach szkolne doświadczenie przeniosło się na pierwsze eksperymenty uprawowe w kurniku mojego Teścia. Pierwsze plony rozwoziłem do klientów motorem WSK, ponieważ takim środkiem transportu wtedy dysponowałem. W tych czasach pieczarka była produktem luksusowym, którego walory doceniali nieliczni, w tym jednak najlepsi restauratorzy i właściciele delikatesów, moi pierwsi klienci.

Ponieważ w latach 60 ubiegłego wieku pieczarkarstwo coraz silniej krzewiło się jako dział produkcji ogrodniczej, a produkcja w kurniku nie wystarczała by zaspokoić rosnące zapotrzebowanie klientów. W 1967 roku podjąłem decyzję o budowie swojej pierwszej pieczarkarni. Produkowałem podłoże na własne potrzeby, z czasem moje dokonania docenili inni pieczarkarze, którzy chcieli, abym produkował podłoże również dla nich.

Nikt jednak nie przypuszczał, że doświadczenie z lekcji biologii, w którym dzieci wspólnie z nauczycielką miały wyhodować pieczarki, będzie początkiem historii największej firmy produkującej podłoże pod uprawę pieczarek w Polsce. 

Tymczasem...

Dobre wyniki pracy wyrażające się w zadawalających plonach jak i ciągłe doskonalenie produkcji, doprowadziły do powstania w 1988 roku „Wytwórni Podłoża pod Uprawę Pieczarek Karol Kania” w Piasku. Wraz z upływem czasu nowa technologia wyparła podłoże produkowane tradycyjną metodą, a zadowolenie rosnącej liczby klientów firmy i niedobór słomy w okolicach Pszczyny zmusiły nas do poszukiwań surowca w innych rejonach Polski. Najlepszej jakości słoma pochodziła z województwa opolskiego, co miało kluczowe znaczenie przy podjęciu decyzji o budowie zakładu w Pawłowiczkach w 1994r. 

W 2009 roku do zakładu w Piasku i w Pawłowiczkach dołączył zakład produkcyjny w Dębowej Kłodzie - najnowocześniejszy zakład tego typu w Europie. Rok 2011 zaowocował otwarciem fabryki peletu ze słomy w Pawłowiczkach. Niezależnie od tych działań firma od lat rozwija działalność związaną z szeroko pojętą obsługą klienta. Organizujemy szkolenia dla klientów i ich pracowników. Nasi specjaliści ds. uprawy pieczarek regularnie odwiedzają klientów służąc im pomocą. Mając na uwadze, iż współtwórcami naszego sukcesu są pracownicy firmy, dbamy o ich ciągły rozwój poprzez podnoszenie ich kwalifikacji i umiejętności oraz budowanie i wdrażanie motywacyjnych systemów pracy.