Podłoże marki Karol Kania i Synowie to produkt najwyższej jakości. W ofercie posiadamy podłoże fazy II i III.
Proponujemy grzybnie najlepszych zagranicznych i krajowych producentów.

Pieczarka biała – uprawa, podłoże do pieczarek białych

Choć mogłoby się wydawać, że uprawa pieczarek białych, czy to w domu, czy na większą skalę, nie nastręcza wielu problemów, to zanim otrzymany zostanie gotowy produkt, dokonanych musi zostać wiele procesów. Jednym z elementów, o który trzeba zadbać już na samym początku, jest odpowiednie podłoże do uprawy pieczarek, które będzie pozytywnie wpływać na ich szybszy wzrost, a także jakość i wielkość hodowli.

Produkcja podłoża do uprawy pieczarek nie jest procesem znormalizowanym, wykorzystuje się różne receptury mające na celu uzyskanie jak najlepszych efektów – wynika to z faktu, że podłoże, grzybnia pieczarek jest żywym organizmem, który charakteryzuje się zmiennymi właściwościami. Dlatego sprawdź, jak przebiega produkcja podłoża do pieczarek.

Podłoże do pieczarek – jak zrobić?

Najczęściej podstawą podłoża do pieczarki białej jest słoma, oprócz tego wykorzystuje się pomiot kurzy oraz gips. Surowce te poddawane są fermentacji w ściśle określonych warunkach, ich jakość kontrolowana jest w wyspecjalizowanych laboratoriach. Po zakończeniu fermentacji podłoża do pieczarek następuje proces pasteryzacji, który zachodzi w zamkniętych tunelach. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii możliwe jest kontrolowanie, jaki klimat panuje w tych tunelach. Pasteryzacja podłoża do pieczarek trwa kilka tygodni, dzięki niej uzyskuje się wysokiej jakości podkład, który jest wolny od chorób.

Po zakończeniu tego procesu możliwe jest wsianie do podłoża grzybni pieczarek białych, czyli plechy będącej ciałem grzybów. Grzybnia rozrodcza rozwija się na powierzchni podłoża, zwiększając wydajność i skuteczność upraw pieczarek białych. Czas, w którym grzybnia rośnie w podłożu pod pieczarki, nazywa się inkubacją. Tak jak poprzednie etapy, również inkubacja musi przebiegać w ściśle kontrolowanych warunkach. Jeśli pieczarkarnia zamawiająca grzybnię pieczarek dokona takiego zamówienia, na tym kroku możliwe jest dodanie suplementów wzbogacających podłoże o minerały i witaminy niezbędne podczas wzrostu pieczarek białych.

Tak przygotowane podłoże do uprawy pieczarek pokrywane jest zwykle warstwą torfową. Od tego momentu można mówić o wzroście grzybni, uprawie pieczarek, których pierwsze główki powinny zacząć pojawiać się po ok. dwóch tygodniach.

A czy możliwe jest zrobienie podłoża do pieczarek w domu samodzielnie? Tak, robi się to ze słomy i kurzaka lub z obornika końskiego. Aczkolwiek w przypadku profesjonalnych hodowli, stosuje się podłoże od sprawdzonych producentów, którzy zapewniają jego wysoką jakość, wpływającą później na szybkość i jakość samej uprawy.

Podłoże i grzybnia pieczarek – sprzedaż

Podłoże do pieczarek białych można zakupić od producentów, takich jak Karol Kania i Synowie. Podkład pod pieczarki produkowany jest wtedy w kontrolowanych warunkach, można mieć pewność, że jest wolny od chorób i innych form grzybów.

Cena podłoża do pieczarek rozpoczyna się od 25-30 zł za 5 kilogramów. Ostateczna cena podłoża uzależniona jest od tego, w jakim stadium się znajduje, czyli w praktyce, jak bardzo dojrzała jest grzybnia. Najczęściej pieczarkarnie decydują się na podłoże fazy 2 ze wsianą grzybnią lub podłoże fazy 3 przerośnięte grzybnią.