Spożycie grzybów na świecie – statystyki.

Post LinkedIn_2

 

Mimo rosnącej produkcji, Polacy nadal konsumują o wiele mniej grzybów hodowlanych niż przeciętny Europejczyk, średnie spożycie pieczarki w Polsce wynosi zaledwie 2,7 kg/osobę – analitycy rynku wskazują, że krajowa konsumpcja stale się zwiększa, jednak pozostaje mniejsza niż w krajach UE15. Cieszy fakt, że kampanie promujące pieczarkę jako tzw. superfood przynoszą skutek i jej spożycie stale wzrasta. Dla porównania, w Chinach to 20 kg na głowę (grzyby ogółem). Europejscy liderzy konsumują około 3-4 kg per capita. W USA grzyby okrzyknięto hitem roku 2019. Eksperci obliczyli, że ich spożycie w Ameryce wzrosło w ciągu sześciu lat o 240 procent!

Jedzmy grzyby – promujmy zdrowe żywienie – zwiększajmy świadomość -> wszak grzyby to wciąż niedoceniany superfood!