W firmie Karol Kania i Synowie dbamy o promocję zdrowego żywienia – naszą misją jest nie tylko, choć przede wszystkim – produkcja najwyższej jakości podłoża pod uprawę pieczarek, ale także wpływ na wzrost świadomości poprawnego odżywiania. Pieczarki jako superfood to odkrycie ostatnich lat – w mediach, od czasu do czasu pojawiają się informacje dotyczące korzyści płynących ze spożywania pieczarek, jednak wciąż, w powszechnej świadomości, grzyby funkcjonują jako żywność pozbawiona wartości odżywczych, co oczywiście jest wielkim błędem. Owocniki pieczarki są dobrym źródłem L-tryptofanu i 5-hydroksy L-tryptofanu. Brzmi skomplikowanie? Wymieniona substancje przeciwdziałają depresji, uczuciu lęku, bezsenności i skłonności do przejadania się. Pieczarka może być alternatywą dla czerwonego mięsa, co ma szczególne znaczenie w diecie wegetariańskiej. Skórka kapelusza pieczarki zawiera takie pierwiastki jak Sód, Magnez, Żelazo, Cynk, Miedź oraz związki indolowe i fenolowe, które zapobiegają, między innymi, nowotworom. W ostatnim czasie media skoncentrowane są na Koronawirusie – o chorowaniu mówi i pisze się sporo, jednak niewiele informacji skupia się na naturalnym przeciwdziałaniu zachorowaniom – a to właśnie, między innymi, zdrowa dieta ma ogromny wpływ na stan naszej odporności. Jedzmy więc zdrowo, a przy tym smacznie. Pieczarki są naszym sprzymierzeńcem!